Elektronische facturatie: CodaBox heeft zijn eerste facturen via het Open PEPPOL-net verstuurd

De Europese standaard Open Peppol (Pan European Public Procurement Online) wil de uitwisseling van elektronische facturen en andere zakelijke documenten tussen bedrijven en overheidsinstellingen binnen de Europese Unie vergemakkelijken. Volgens de aanbevelingen van de Belgische overheid en de Vlaamse regering heeft CodaBox zijn eerste factuur via het Open PEPPOL-net verstuurd. Een ware doorbraak in de elektronische facturatie voor alle markten.

De dematerialisatie van facturen is volop aan de gang. Werken zonder papier versnelt immers het facturatie- en betalingsproces. Met alle positieve gevolgen van dien voor de economie, de handel en het bbp. De overheden en bedrijven die elektronisch factureren, verbeteren niet alleen de geldstromen, maar ook de relaties tussen leveranciers en klanten. En dat heeft de Belgische overheid goed begrepen.

Elektronische facturatie verplicht tegen 2017

De Vlaamse regering heeft bovendien al aangekondigd dat ze vanaf 2017 alleen nog elektronische facturen wil ontvangen van haar leveranciers. Die zijn snel te verwerken, houden minder foutenrisico’s in, zijn eenvoudiger, … Kortom, de voordelen zijn legio. De entiteiten van de Vlaamse regering zijn aangesloten op het Open PEPPOL-platform en de eerste marktspelers beginnen nu hun voorbeeld te volgen. Zo ook CodaBox: wij hebben met succes onze eerste elektronische factuur via het Open PEPPOL-net verstuurd.

België moedigt elektronisch factureren al enkele jaren aan. Tot nu toe waren echter alleen de grote bedrijven geïnteresseerd. De Belgische overheid wil elektronische facturatie nu verplicht maken om de kmo’s aan te moedigen er meer gebruik van te maken. En zo dus de efficiëntie te verbeteren, de kosten te drukken, fraude te verminderen en een betere naleving van de btw-wetgeving te garanderen.